Loader

Kihomadot, kiusallinen vaiva

Tiesitkö, että tälläkin hetkellä jopa kymmenesosalla maailman väestöstä on kihomatoja.

Useimmiten kihomatoja esiintyy lapsilla, mutta niitä saattaa olla myös aikuisilla. Kihomadot itsessään ovat harmittomia, mutta sitäkin ärsyttävämpiä. Yleisin kihomadoista aiheutunut oire on kutina.

Miten tulisi toimia, jos todetaan, että jollakin perheen jäsenellä on kihomatoja? Apteekista vaivaan on saatavilla lääke ilman reseptiä. Jokainen perheenjäsen tulee lääkitä, vaikka kihomatohavaintoja ei olisikaan tehty. Tämän lisäksi on tärkeää peseytyä hyvin ja huolehtia erityisesti käsihygieniasta. Kynnet tulisi pitää lyhyinä, koska kynsien alle päätyy helposti kihomatojen munia.

Liinavaatteet, lakanat, tyynyliinat, yöasut, alusasut sekä pyyhkeet tulisi pestä ja vaihtaa samaan aikaan lääkekuurin kanssa. Tämän lisäksi on hyvä imuroida matot ja kaikki lattiapinnat. Ovenkahvat, pöytätasot ja valokatkaisimet tulisi pyyhkiä hyvin. Myös WC-tilat kannattaa puhdistaa huolellisesti.

Suositeltavaa olisi puhdistaa myös lelut.  Pehmolelut voidaan ottaa pois käytöstä kuukauden ajaksi, jotta kihomatojen munat ehtivät kuolla. Lelujen puhdistusprojekti onkin hyvä hetki käydä lapsen kanssa lelut läpi. Onko kaappiin kenties kertynyt sellaisia leluja, joilla ei enää leikitä?

Lopuksi on hyvä muistaa, että kihomadoilla ei ole yhteyttää huonoon hygieniaan.